V nošovickém pivovaru uvařili limitovanou várku ležáku Futur. Pro její výrobu využili vodu získanou ze vzdušné
vlhkosti pomocí technologie, kterou vyvinuli vědci z ČVUT UCEEB. Tento symbolický krok je součástí dlouhodobých aktivit
Radegastu, jimiž se snaží upozorňovat veřejnost na problematiku úbytku vody v krajině.
Zařízení EWA, které vodu pro výrobu piva vyprodukovalo, vzniklo díky spolupráci ČVUT UCEEB se společností KARBOX
jako jeden z následníků systému systémů S.A.W.E.R. pro výrobu vody z pouštního vzduchu. Oproti svým větším a
výkonnějším starším sestrám má výhodu menších rozměrů a snadné mobility. Díky těmto vlastnostem může sloužit
například jako nouzový zdroj vody v poušti, kde dokáže denně vyrobit 25 až 35 litrů, zatímco v prostředí s běžnou
vlhkostí vyprodukuje za stejnou dobu až 70 litrů.
Právě z vody získané ze zařízení EWA vznikl ležák Radegast Futur, který se vyznačuje velmi vysokou hořkostí
přes 60 jednotek hořkosti (IBU). Většina pivních fanoušků ho však nebude moci ochutnat, protože várka byla uvařena
pouze v omezeném objemu 200 litrů a nebude běžně k dostání. Hlavním cílem jeho tvůrců bylo upozornit na potřebu
snižovat spotřebu vody a chránit její zdroje. Pivovar Radegast do projektů zaměřených na zadržování vody v krajině
investoval od roku 2015 přes sedm milionů korun.